maandag 11 februari 2013

Parthenon galerij



In de Parthenon galerij krijg je het idee dat je in de tempel zelf aanwezig bent.
Het is gebouwd met de exacte afmetingen van het echte gebouw dat je door het raam kunt zien.
Alleen de zuilen zijn vervangen door metalen buizen. Dat is weer jammer, maar geeft wel een eigentijds tintje aan het geheel. Het museum heet immers NEW Acropolis Museum.


 Stukje wiki:

“Het Parthenon (Παρθενών) had 92 metopen van gemiddeld 1,2 m. hoog en 1,25 m. breed. Aan de voorkant (de oostkant) was er een Titanomachie, een strijd tussen goden en titanen op afgebeeld, aan de westkant een Amazonomachie, een strijd tussen Grieken en Amazonen, aan de noordkant taferelen uit de Trojaanse oorlog, en aan de zuidkant een Centauromachie, een strijd tussen Lapithen en centauren. Met deze mythische gevechtstaferelen verbeeldden de Atheners de overwinning op de Perzen.

Aan de binnenkant van de colonnade was de architraaf rond de buitenkant van de cella versierd met een doorlopend fries van 160 m. lang en 1 m. hoog. Hierop was de processie tijdens de jaarlijkse Panathenaeën afgebeeld waarin de arrephoren het nieuwe gewaad voor Athena dat zij hadden geweven, naar de godin brachten.

Op de twee frontons waren momenten uit het leven van Athena afgebeeld. Op het oostelijke fronton was de geboorte van Athena uit het hoofd van haar vader Zeus in aanwezigheid van de andere Olympische goden te zien. Hiervan zijn een liggende Dionysos en een paardenhoofd bewaard. Op het westelijke fronton was de strijd te zien tussen Poseidon en Athena om het bezit van Attica. Hiervan is een groep van Cecrops met zijn dochters bewaard.

Al het beeldhouwwerk was beschilderd met rode, blauwe en gele verfstoffen.”

Ja, ook dit was oorspronkelijk geen wit gebouw. Hoe het er uitgezien kan hebben wordt afgebeeld op dit schilderij van Sir Lawrence Alma Tadema.


Alma Tadema – Pheidias toont het fries van het Parthenon aan zijn vrienden

Het is echter niet zeker of Pheidias zelf aan de tempel gewerkt heeft.
Maar het is in ieder geval zijn stijl.
Indrukwekkend moet het er zeer zeker uitgezien hebben met al die mooie kleuren.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Geen opmerkingen:

Een reactie posten