maandag 25 februari 2013

De stekeligheid van Spinalonga




Spinalonga (Grieks: Σπιναλόγκα), de naam is een verbastering van stin Elounda (στην Ελούντα) hetgeen naar Elounda betekent. De Venetianen hebben die naam niet zo goed begrepen en maakten er iets van dat hen wel bekend in de oren klonk: Spinalonga dus. Dat kun je vertalen met: lange doorn/stekel.

Spinalonga is niet altijd een eiland geweest. In 1526 werd het door de Venetianen van het ‘vaste land’ van Kreta afgescheiden.
Die Venetianen hebben er lange tijd gezeten. Het mooiste dat ze achterlieten is het fort. Op de resten hiervan prijkt nog steeds de Venetiaanse leeuw. En op de voorgrond daarvan: de (niet zo heel lange) doorns van de vijgcactus (Opuntia ficus-indica).


Van 1715 tot 1903 werd het eiland bezet door de Turken. In dat laatstgenoemde jaar echter wisten die niet hoe snel ze van het eiland af moesten komen.
Dat kwam zo:
De regering van Kreta (vanaf 1903 een republiek) had besloten dat alle Turken Kreta moesten verlaten. Die van Spinalonga weigerden echter te vertrekken. Om ze toch er vanaf te krijgen, zonder bloedvergieten, besloten ze alle melaatsen van heel Kreta daar naartoe te verbannen. Lepra werd toen gezien als een ontzettend besmettelijke, ongeneesbare ziekte.
Tot 1957, toen er een goed werkzaam medicijn was gevonden, is het een leprakolonie geweest.


Als je over het eiland loopt krijg je een beetje het idee hoe die mensen daar compleet geïsoleerd van de rest van de wereld, geleefd hebben. Verbannen van alles en iedereen, beschouwd als onrein en zondig. Lepra was immers een straf van hun god.
Ze kwamen het eiland op en vervolgden het pad dat leidt naar wat ze noemen: Dante’s Gate. Een lange donkere poort. Dat doet inderdaad denken aan Dante’s Inferno. Ze wisten ook totaal niet wat ze te wachten stond. Een ding was zeker, contact met familie en vrienden was nooit meer mogelijk. Een keer in de zoveel tijd kwam er aanvoer van voedsel en medicijnen die ze voor woekerprijzen konden kopen. Dat geld (ze kregen een vergoeding die drie keer zoveel als wat een arbeider verdiende, maar kan gezien worden als een vorm van afkoperij) werd door de handelaren eerst in een groot vat uitgekookt.
Ik zag er piepkleine vertrekken waar die mensen in geleefd hebben. Eigenlijk diep triest.

En dan besef je dat wij het geluk hebben dat wij weer met de boot van het eiland konden vertrekken.
In het kristalheldere water waren ook nog wat stekeltjes te zien: zee-egels. 




Meer lezen over Spinalonga:
Een interview met Victor Zorbas, schrijver van het boek ‘Het eiland der verdoemden’ uit de Telegraaf en zijn website.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Geen opmerkingen:

Een reactie posten