maandag 25 februari 2013

Elounda en de Veerman



Vanaf Agios Nikolaos is het zo’n 12 kilometer naar Elounda (Grieks: Ελούντα).
De weg daar naartoe gaat geleidelijk omhoog en volgt de kust. Op diverse punten heb je een prachtig uitzicht over Agios Nikolaos en de hele Baai van Mirabello.


Elounda was mij vooral bekend door de serie: Wie betaalt de veerman (Who pays the ferryman). Een serie uit de jaren ’70 die gefilmd werd in en om dit mooie stadje. Dankzij die serie is het toerisme daar enorm toegenomen en de prijzen liggen daar dan ook wat hoger dan in de rest van de omgeving.

De serie draait om een Engelsman die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Kreta samen streed met het verzet (Andartes) tegen de Duitsers.
Hij had in die tijd een vriendin daar en na de oorlog heeft hij haar diverse malen geschreven, maar nooit antwoord op zijn brieven gekregen.
Dertig jaar na de oorlog besluit hij terug te keren naar Elounda, op zoek naar zijn geliefde van weleer. Daar aangekomen wordt hij echter achtervolgd door de schaduwen uit het verleden.


De taveerne die een rol speelde in de serie bestaat nog steeds.

De naam van de serie verwijst naar het oude gebruik om een munt onder de tong van de overledene te leggen om zo de veerman Charon te kunnen betalen voor de overtocht over de rivier de Styx naar de Hades (onderwereld). Alleen zo kon de ziel rust vinden. Werd er niet betaald, dan was de ziel niet welkom en gedoemd eeuwig op aarde rond te dwalen.

Als je toch in Elounda bent, kun je ook een bezoekje brengen aan Spina Longa. Deze voormalige leprozenkolonie is uitsluitend te bezoeken per boot.
Om daar te komen moet je dus een veerman zoeken en die betalen.


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Geen opmerkingen:

Een reactie posten