maandag 1 oktober 2012

Baklava


Baklava (μπακλαβάς)

Ingrediënten

10 plakjes fillo bladerdeeg
400 gram grof gehakte walnoten
3 eetlepels suiker
een halve theelepel kaneel
150 gram gesmolten boter
2 el rozenwater/oranjebloesemwater
wat koud water
siroop:
300 gram suiker
2,75 dl. water
2 kaneelstokjes
sap van een halve citroen
3 eetlepels heldere honing


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden, gasoven stand 4.
Meng de walnoten, de suiker en de kaneel in een schaal.
Neem een grote ovenschaal van ongeveer 20 bij 30 centimeter.
Bestrijk de schaal met de gesmolten boter.
Leg een plakje deeg op de bodem en bestrijk die ook met de boter.
Doe dit vervolgens met nog 3 plakjes.
Verdeel de helft van het notenmengsel over het deeg.
Sprenkel er een eetlepel rozenwater/oranjebloesemwater op.
Leg hier vervolgens nog drie plakjes, telkens met boter besmeerd, op.
Verdeel de rest van de noten hierover en besprenkel het een eetlepel rozenwater/oranjebloesemwater.
Vouw de randen om zodat de vulling bedekt is.
Leg nu de overige plakjes, met boter bestreken hierop.
Druk de randen rondom aan om het deeg af te sluiten.
Snijd de baklava met een scherp mes in ruitvormige stukken, zonder de onderste laag door te snijden.
Sprenkel er wat koud water op, zodat de randjes niet omhoog zullen krullen.
Bak de baklava nu 20 minuten.
Bestrijk de baklava met de rest van de gesmolten boter en zet de oventemperatuur nu op 190 graden, gasoven stand 5.
Bak ze nu nog 15 minuten totdat ze licht goudbruin zijn.
Maak ondertussen de siroop.
Laat de suiker boven een kleine vlam in het water oplossen.
Breng het aan de kook en voeg de kaneelstokjes en het citroensap toe.
Laat het 8 minuten koken.
Voeg dan de honing toe en laat dit al roerend 5 minuten sudderen totdat de siroop iets bindt.
Verwijder de kaneelstokjes en giet de siroop over het gebak.
Laat dit afkoelen, zodat de siroop in het gebak trekt.
Snijd de stukken los en neem ze een voor een uit de schaal.

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

3 opmerkingen: