zondag 30 september 2012

de route


Pheidippides - Luc-Olivier Merson, 1869

“Nenikèkamen (νενικήκαμεν = wij hebben gewonnen)”, riep Pheidippides nadat hij rennend vanaf Marathon in Athene was aangekomen. Dit waren zijn laatste woorden; daarna blies hij z’n laatste adem uit.
Welke weg hij had genomen en hoe lang hij erover gedaan heeft, dat is onbekend. De precieze lengte van die weg dus ook, maar wordt geschat op iets meer dan 40 kilometer. De eerste paar kilometers over het voetstap dempende veld, daarna over de heuvels. Steeds maar verder rennend in zuidwestelijke richting, naar Athene om daar de overwinning aan te kondigen. 




De paadjes die er nu liggen waren er toen niet. Het zijn trouwens bijzondere paadjes; ze zijn verhard met kleine brokjes marmer. Restafval van de nabij gelegen marmergroeve. Daar komt trouwens ook het marmer vandaan dat gebruikt is voor het Parthenon. De groeve is nog in gebruik, maar alleen voor de restauratie van de gebouwen op de Akropolis en steekt helder wit af bij het donker van de begroeiing. Af en toe is er een lichte glans waar te nemen wanneer een zonnestraal erop weerkaatst wordt.


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪






Geen opmerkingen:

Een reactie posten