maandag 23 januari 2012

TRANEN VAN CHIOS



Mastiek, een typisch Grieks product.
  

Mastiek is de hars die afkomstig is van de mastiekboom, Pistacia lentiscus.
Deze boom groeit op droge, rotsachtige hellingen in het Middellandse Zeegebied. 
Maar alleen de bomen in het zuiden van het eiland Chios ‘huilen’ tranen van mastiek wanneer de bast wordt ingekerfd.



Het woord Mastiek (Μαστίχα) is afgeleid van het Griekse woord voor kauwen (eigenlijk meer: knauwen, knarsetanden), μαστιχειν, de oorsprong van het Engelse werkwoord to masticate.

Aangezien de mastiekboom die de juiste hars levert alleen op Chios voorkomt en de productie ervan niet echt simpel te noemen is, zie bovenstaand filmpje, is mastiek een duur product. Een doosje van 50 gram kost € 8,95. Maar dan heb je ook de échte.



Al sinds de oudheid werd het gebruikt als kauwgum. De harde, doorschijnende korrels worden als je er op kauwt snel zacht en veranderen in een witte gum. Wanneer je dit even weg legt en na een tijdje weer in je mond stopt, is het weer hard geworden. De ietwat bittere, harsachtige smaak is er, in tegenstelling tot andere soorten kauwgum, niet na een half uur af. Na vier uur stevig (minder veerkrachtig dan reguliere gum) doorkauwen had ik kramp in m’n kaken, maar nog steeds smaak.

Mastiek wordt ook voor medicinale doeleinden gebruikt. Naast het verfrissen van de adem voorkomt het, door de antibacteriële werking, tandbederf en maagzweren. Het verlaagt zowel de bloeddruk als het cholesterol gehalte en kan zo de kans op een hartaanval verkleinen.

De korrels worden in Griekenland ook verwerkt in diverse producten. Broodjes, gebak, dranken, cosmetica en… ijs.   


En natuurlijk ook in kauwgum. 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Geen opmerkingen:

Een reactie posten