Kaimaki/
Παγωτό καϊμάκι (ijs)
Ingrediënten
1/2
liter volle melk
1/2
liter slagroom
300
gram suiker
2
stukjes mastiek
1 theelepel salepi (sahlab) of
1 eetlepel salepmix*
1
theelepel rozenwater of
1
theelepel oranjebloesemwater
1 ons
amandelen
1 ons
pistachenoten
Voorbereiding
Doe
de mastiek 15 minuten in de vriezer.
Hak
de amandelen en pistachenoten in stukjes.
Rooster
ze in een koekenpan totdat ze lichtbruin gekleurd zijn.
Laat
ze afkoelen.
Vermaal
de bevroren mastiek met twee eetlepels suiker in een vijzel tot poeder.
Voeg
twee eetlepels van de melk toe aan de salepi of de salepmix en blijf roeren
totdat het een homogeen mengsel wordt.
Los
de mastiek op in 100 ml van de melk.
Bereiding
Breng
de rest van de melk met de slagroom en de suiker al roerende aan de kook in een
pan met een dikke bodem.
Temper
het vuur of haal de pan van de kookplaat. Voeg het salepimengsel al roerend
toe. Gebruik een staafmixer als het niet goed wil mengen.
Voeg vervolgens
al roerende het mastiekmengsel toe.
Laat
het geheel 15 minuten sudderen op getemperd vuur. Voorkom dat het gaat plakken
door constant te blijven roeren.
Haal
de pan van de kookplaat, voeg al roerend rozenwater of oranjebloesemwater toe
en laat het geheel afkoelen.
Als
het op kamertemperatuur is, dan enkele uren in de koelkast.
Verwerk
het vervolgens in de ijsmachine.
Schep
een ronde bol ijs en rol die door de gehakte noten.
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
*
Salepmix is o.a. te koop bij Turkse winkels. Het is een mengsel van salepi,
maïzena en suiker.
Salep
wordt gemaakt van de gedroogde wortelknollen van de Orchis Mascula. Het is
afgeleid van het woord ‘sahlab’, dat ‘de ballen van een vos’ betekent. De wortels
van deze orchidee hebben daar inderdaad wat van weg.
₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪
Dat ijs hou ik me voor aanbevolen dat zie ik zo al, maar mastiekhars, dat gebruik ik om te schilderen, maar om dat nou op te eten...
BeantwoordenVerwijderenyepz, mastiek kan ook gebruikt worden in de schilderkunst
BeantwoordenVerwijderenhet is alleen niet zo duurzaam en brokkelt nogal, dan krijg je een craquelé-effect
het ijs is echt superlekker, het is taai en je kunt het dus kauwen
in Turkije is een zelfde soort ijs, dondurma
in Syrië heet het éma’a
Bakdash Ice Cream Parlor in Damascus schijnt het lekkerste ijs ter wereld te hebben
enneh...
BeantwoordenVerwijderenals je het uit de vriezer haalt, eerst goed doorroeren
beetje olie enzo bijdoen, brokkelt het niet meer en blijft eeuwenlang goed.
BeantwoordenVerwijderengrtn en goede reisvoortzetting (ik neem aan dat je nog onderweg bent)
zo lang blijft het niet in de vriezer ;-)
BeantwoordenVerwijderenin gedachten ben ik immer onderweg