maandag 23 januari 2012

GRIEKS IJS



Kaimaki/ Παγωτό καϊμάκι (ijs)


Ingrediënten

1/2 liter volle melk
1/2 liter slagroom
300 gram suiker
2 stukjes mastiek
1 theelepel salepi (sahlab) of 
1 eetlepel salepmix*
1 theelepel rozenwater of
1 theelepel oranjebloesemwater
1 ons amandelen
1 ons pistachenoten

Voorbereiding

Doe de mastiek 15 minuten in de vriezer.

Hak de amandelen en pistachenoten in stukjes.
Rooster ze in een koekenpan totdat ze lichtbruin gekleurd zijn.
Laat ze afkoelen.

Vermaal de bevroren mastiek met twee eetlepels suiker in een vijzel tot poeder.

Voeg twee eetlepels van de melk toe aan de salepi of de salepmix en blijf roeren totdat het een homogeen mengsel wordt.
Los de mastiek op in 100 ml van de melk.

Bereiding

Breng de rest van de melk met de slagroom en de suiker al roerende aan de kook in een pan met een dikke bodem.
Temper het vuur of haal de pan van de kookplaat. Voeg het salepimengsel al roerend toe. Gebruik een staafmixer als het niet goed wil mengen.
Voeg vervolgens al roerende het mastiekmengsel toe.
Laat het geheel 15 minuten sudderen op getemperd vuur. Voorkom dat het gaat plakken door constant te blijven roeren.

Haal de pan van de kookplaat, voeg al roerend rozenwater of oranjebloesemwater toe en laat het geheel afkoelen.
Als het op kamertemperatuur is, dan enkele uren in de koelkast.
Verwerk het vervolgens in de ijsmachine.

Schep een ronde bol ijs en rol die door de gehakte noten.


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

* Salepmix is o.a. te koop bij Turkse winkels. Het is een mengsel van salepi, maïzena en suiker.



Salep wordt gemaakt van de gedroogde wortelknollen van de Orchis Mascula. Het is afgeleid van het woord ‘sahlab’, dat ‘de ballen van een vos’ betekent. De wortels van deze orchidee hebben daar inderdaad wat van weg.


₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

5 opmerkingen:

  1. Dat ijs hou ik me voor aanbevolen dat zie ik zo al, maar mastiekhars, dat gebruik ik om te schilderen, maar om dat nou op te eten...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. yepz, mastiek kan ook gebruikt worden in de schilderkunst
    het is alleen niet zo duurzaam en brokkelt nogal, dan krijg je een craquelé-effect

    het ijs is echt superlekker, het is taai en je kunt het dus kauwen
    in Turkije is een zelfde soort ijs, dondurma
    in Syrië heet het éma’a
    Bakdash Ice Cream Parlor in Damascus schijnt het lekkerste ijs ter wereld te hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. enneh...
    als je het uit de vriezer haalt, eerst goed doorroeren

    BeantwoordenVerwijderen
  4. beetje olie enzo bijdoen, brokkelt het niet meer en blijft eeuwenlang goed.
    grtn en goede reisvoortzetting (ik neem aan dat je nog onderweg bent)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. zo lang blijft het niet in de vriezer ;-)

    in gedachten ben ik immer onderweg

    BeantwoordenVerwijderen